”Mitt” recept på chili

Här kommer recept på en chili som bygger på Johan Hedbergs recept men innehåller några små förändringar. Vilken som är bäst får någon annan avgöra :)

Ingredienser
1 kg högrev
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 chilifrukt styrka 5/10
1 chilifrukt styrka 8/10 (brukar vara lite mindre)
50 cl Carnegie Porter
50 cl köttbuljong (brukar fuska lite och köra tärning)
1 burk krossade tomater (från Mutti är att föredra)
Saft från 2 limefrukter
Skal från 1 limefrukt
35 g riktigt mörk choklad (motsvarar ca 6 rutor på en vanlig chokladkaka från Marabou)
2 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1,5 msk oregano
1 msk kanel

Olivolja (att steka i)
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

 1. Se till att köttet är rumstempererat och skär det i tärningar. Bryn med olivolja i stekpanna, lite i taget (vi vill inte att det ska koka utan just brynas). Ställ åt sidan i en gryta.
 2. Hacka löken och låt den svettas i stekpanna med lite olivolja. Den skall inte få färg. Hacka och tillsätt vitlök och chilifrukterna och blanda ner kryddorna. Låt allt fräsa en stund.
 3. Om du kör buljongtärning, sätt 0,5 l vatten på plattan och låt buljongtärningen smälta samtidigt som det hela kokar upp.
 4. Vänd ner löken, chilin och kryddorna i grytan med köttet och ställ på spisen på hög värme. Jag brukar skölja ur pannan med lite buljong så att jag får med alla goda smaker från pannan.
 5. Tillsätt den varma buljongen och rör om noga. Låt alltsammans koka upp och reducera utan lock på hög värme tills ungefär hälften av vätskan återstår.
 6. Tillsätt choklad, limesaft, limeskal, tomater och ca 1/3 av ölflaskan.
 7. Låt koka upp, sänk värmen och sätt lock på grytan.
 8. Låt småkoka länge tills köttet har kokat sönder och trådat sig. Jag brukar låta det koka minst 5 timmar, gärna längre.
 9. Rör om och späd då och då med det kvarvarande ölet.
 10. Smaka av när det närmar sig färdigt och salta och peppra om det behövs.
 11. Klart! Ät direkt rykande het eller ännu hellre dagen efter då smakerna riktigt har hunnit gifta sig med varandra.

Serveringsförslag:
Här är variationerna oändliga. Jag brukar servera med en kall sås av något slag gjord på gräddfil eller creme fraiche, tillsammans med tortillabröd, tortillachips och sallad. En flaska Tommasi (nr 22350) passar perfekt till. Får du inte ligga efter att ha serverat detta så får du nog byta partner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>