Glace au four FTW!

Glace au four

För några år sedan dog min morfar. Jag har en hel del minnen från honom, men tyvärr inte så många som jag önskar. En sak som dock har etsat sig fast innanför hjärnbarken, är den enda gången jag såg honom göra någonting i köket förutom att äta mat, lösa korsord eller spela på lotto och trav. Det är minnet av den gången då han gjorde efterrätt till oss barnbarn. Att han inte hjälpte mormor med matlagning är inte så konstigt med tanke på den generationen, men det är mycket underligt att han när han för en gångs skull hjälpte till, gjorde efterrätten. Att han dessutom valde att göra Glace au four(!) är helt obegripligt.

Det här var på 80-talet någon gång, så jag funderar idag på hur han ens hade fått tag på receptet. Den lilla byn kan knappast beskyllas för att ha tagit speciellt många intryck från matvärlden och man är än idag glad om man på den lilla Konsumbutiken hittar så banalt exotiska saker som parmesan, tapenade eller currypasta. Så hur morfar av alla människor kom på och lyckades med att göra Glace au four till sina barnbarn är en av världens olösta mysterier.

Det här minnet har jag haft med mig genom åren men det är endast vid enstaka tillfällen som jag faktiskt själv har återupplivat minnet och smaken av marängens hetta mot glassens kyla genom att göra det själv. Idag var en sådan dag.

Jag bjöd alltså min familj på Glace au four och det mottogs med blandade reaktioner. En älskade det (jag), en tyckte det var mycket gott, en tyckte det var gott och en fjärde petade ut glassen och lämnade resten. Inte direkt samma succé som i det gula köket på Härjulfs väg för sidådär 25 år sedan alltså.

Receptet lägger jag i ett separat inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>