Recept – Glace au four

Jag har tidigare berättat om mitt minne av Glace au four och tänkte här delge receptet. Det hela är egentligen väldigt enkelt, även om det kräver en del tajming när det hela skall beredas.

Glace au four är en fransk dessert som består av sockerkaka, glass med ett äggvitetäcke. Glass i ugnen är något som barnen brukar fundera på hur det fungerar, så ta gärna med dem i tillagningen. Här följer ett recept. Jag använder anslag (tårtbotten) istället för traditionell sockerkaka då jag jag tycker resultatet blir lite luftigare och lyxigare.

Anslag
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl kokande vatten

Marängtäcke
4 äggvitor
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker (kan egentligen uteslutas men jag gillar söta saker)

Vaniljglass (eller varför inte ta jordgubbsrippel, stracciatella eller någon annan smak man gillar)

Tillagning anslag
1. Vispa ägg och socker poröst
2. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och och veva ner i äggsmeten.
3. Tillsätt vattnet och vispa lätt.
4. Häll i smörad och bröad springform
5. Grädda i 30 min i nedre delen av ugnen på 200 grader (jag har varmluftsugn och körde därför på 175 grader)

Tillagning marängtäcke
1. Vispa äggvitorna till hårt skum (kör vända bunken upp och ned-tricket)
2. Vänd försiktigt ned strösockret och vaniljsockret. Rör inte för häftigt så du förstör fluffigheten.

Montering
1. Dela tårtbotten på höjden, dvs som vid en vanlig tårta.
2. Skär ut 4 st fyrkanter av den nedre delen (ca 10×10 cm storlek) och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
3. Skär bitar av glassen och lägg på de utskurna tårtbottensbitarna
4.Täck glassen med marängen. Var noga med att täcka hela glassen så den kapslas in helt för att inte smälta i ugnen.
5. Grädda i ugnen på 275 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar bara  2-3 minuter så håll koll!
6. Lägg upp på tallrik och garnera med riven choklad, hallon eller något annat.
7. Servera omedelbart!

Ett tips är att vispa ihop marängen så sent som möjligt eftersom den vattnar sig när den står för länge i bunken och väntar.

glaceaufor1

Glace au four

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>