Koka fond – värt varenda timme!

fond1

Inspirerad av senaste numret av Mat & Vänner köpte jag i helgen kanonfina märgben för att koka fond. Instruktionerna i tidningen (finns inte på nätet ännu, men köp tidningen för guds skull!) var förnämliga men som vanligt kan jag inte hålla mig från att förändra lite. I grunden handlar fondkok om tålamod. först att bryna köttdelarna, sedan (eller delvis samtidigt) samma sak med grönsakerna. Därefter sjuda (inte koka) 8-10 timmar, medan man med jämna mellanrum skummar koket. Och sedan dags att reducera ner det till önskvärd mängd och tjocklek. Jag älskar tröga fonder så av mitt dryga kilo märgben fick jag i slutet ut några deciliter fond. Avslutningsvis det klassiska tipset: frys in fonden i iskubsformar så kan du lätt ta fram nästa gång du känner att du behöver lite smak.

I slutänden är tiden värt det, det vet jag sedan tidigare kok. Tyvärr åker jag till Dulleråsen på onsdag så användandet av mina fina fondkuber får vänta till efter helgen. Nästa vecka blir det troligen en rödvinssås eller en demi-glace till en fin grillad köttbit. Längtar redan.

fond2

fond3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>