Nytt uppdrag från Saltå Kvarn

korv1

För andra gången fick jag som medlem i Saltå Kvarns smakråd ett uppdrag. Denna gång handlade det om testa deras vita balsamvinäger, Pumpakärnor, Olivolja Classico samt Vita bönor. Tyvärr lät det enklare än det var eftersom det var stört omöjligt att hitta produkterna i butik. Fick till slut ge mig och improviserade lite med solrosfrön istället för pumpakärnorna och tyvärr annat märke på balsamvinägern. Till råga på allt hade jag tappat bort receptet från Saltå Kvarn så jag körde en egen variant av bakade bönor med brödkrutonger och konfiterade tomater.

Ingredienser bönsallad
2 dl vita bönor
1,5 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor
1 tsk råsocker
1 tsk cognac
Färsk rosmarin
Salt och peppar

Ingredienser confiterade tomater
6 st körsbärstomater
Olivolja
1 tsk råsocker
1 msk vit balsamvinäger
Salt

Så här gjorde jag
1. Efter att ha blötlagt bönorna enligt instruktioner på förpackningen (10 timmar) lade jag dem i en form tillsammans med citronsaft, färsk rosmarin, vitlök, råsocker, cognac och salt och peppar.
2. Körsbärstomaterna lade jag i två små formar och täckte med olivoljan från Saltå Kvarn och lade till balsamvinäger, socker och lite salt.
3. Både bönorna och tomaterna fick sedan baka i ugnen på 150 grader i ca 2 timmar. Tomaterna tog jag dock ut en halvtimme innan för att inte de skulle koka sönder totalt.
4. När bönor och tomater var färdiga, blandade jag ihop båda dessa saker med brödkrutonger som jag stekt i olivolja, torkad vitlök och rosmarin. Jag blandade dessutom i skivor av parmesanost.
5. Som topping på det hela rostade och glaserade jag solroskärnorna i en stekpanna med honung. Detta fick sedan kallna på ett fat varefter jag skar flarn av dem och garnerade anrättningen med.

Detta åt vi sedan till en grillad hemgjord Beef and cracked pepper sausage (från kursen på Taylors and Jones).

Resultatet blev bra, även om bönorna troligen kunde ha fått ligga i blöt lite längre än 10 timmar eftersom vissa av dem fortfarande var lite hårda. Tomaterna blev dock helt suveräna och doften från skålen när jag rörde ihop bönsalladen var gudomlig.

Så, efter lite strul med råvaror fick jag ändå ihop en god middag – en tidskrävande sådan.

brodkrutonger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>