Recept: Päronmarmelad med ingefära och cognac

Päronmarmelad med cognac

Till dagens midsommarlunch hos goda vänner fick vi uppdrag att ordna ost. I min värld är ost och marmelad = självklart och jag bestämde mig därför att göra en päronmarmelad, inspirerad från senaste numret av buffé. Det gick snabbt och enkelt och resultatet blev helt fantastiskt. Men, jag kände ändå att jag ville göra om så efter en ny tur till affären, förbättrade jag receptet lite och kokade en ny sats som vi provåt igår kväll tillsammans med en bit La Tome Basque. Helt gudomligt!

Ingredienser
250 g päron
80 g syltsocker
1 tsk färskpressad citronsaft
1,5 tsk riven ingefära
0,25 dl prosecco (torrt italienskt bubbel)
1 msk konjak
Rivet skal från en halv citron
Finfinhackad citronmeliss (ca 1-2 tsk)

Så här gjorde jag:
1. Finhacka päronen (bitar på ca 5×5 mm) och lägg i kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
2. Koka 10-15 min på hög värme
3. Låt svalna
4. Ät!

Beroende på päronsort verkar marmeladen bli olika tjock. Dessutom lämpar sig tydligt inte syltsocker perfekt för just marmelad, eftersom den blev lite väl rinnig. Jag använde därför potatismjöl för att få den till rätt konsistens (blanda med vatten, rör ned i marmeladen, koka upp igen). Nackdelen med potatismjölet är att geléns fina klara och gröna färg försvinner och blir lite grumlig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>