Recept: Rönnbärsgelé med konjak och mynta

Rönnbärsgelé med konjak och mynta

Att koka gelé och sylt är inte svårt idag när det finns färdigt socker med pektin i. Inget mer krångel med gelatinblad och liknande. Idag tog jag tjuren vid hornen och kokade lite rönnbärsgele som nu står och svalnar på bänken i köket på nedervåningen. Förhoppningsvis blir det bra. Om inte så stryker jag det här receptet i efterhand.

Ingredienser
0,5 l Rönnbär
1,5 dl vatten
Gelésocker
Konjak
Färsk mynta

Så här gjorde jag
1. Koka upp vattnet, lägg i rönnbären och låt koka med lock tills de är mjuka. Det tar ca 15-20 minuter.
2. Mosa de nu mjuka rönnbären mot kastrullens kant med en träslev eller liknande.
3. Håll upp i silduk lagd i durkslag och låt massan rinna av 1-2 timmar.
4. Mät upp hur mycket vätska det blev och häll i en ren kastrull (i mitt fall blev det ca 2 dl vätska)
5. Addera samma mängd gelésocker (i mitt fall alltså 2 dl)
6. Släng i en kvist eller två från den färska plantan med mynta du förhoppningsvis har i en kruka på köksbänken
7. Slå i en skvätt konjak (jag använde ca 0,25 dl)
8. Koka upp och låt koka 3-5 minuter. Eventuellt kan du behöva skumma av koket en aning under tiden.
9. Under tiden gelén kokar, blanda lite natriumbensoat i kokhett vatten och slå i en burk (för konserveringens skull)
10. När gelén kokat färdigt, ta bort myntakvisten och slå gelévätskan direkt i den heta burken (som du självklart tömt på natriumbensoatlösningen)
11. Låt svalna och avnjut sedan till en bit älg med potatisgratäng eller nåt annat gott kött.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>