Recept: Mazariner

mazariner

Mazariner, det så bortglömda klassiska bakverk. Misshandlat av livsmedelsindustrins massproduktion. Idag allt för starkt förknippat med Delicatos punschrulle för att göras rättvisa. Det är dags att göra något åt det och slå ett slag för hembakade mazariner. Jag inledde på enklast möjliga sätt och tog ett recept från ””Sju sorters kakor”” utgiven på ICA Bokförlag.

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör
½ dl socker
½ ägg

Fyllning:
150 g sötmandel
75 g smör
3 ägg
1½ dl socker

Gör så här:
1. Arbeta med händerna ihop mjöl, bakpulver, smör, socker och ägg till en mördeg. Låt den vila en stund i kylen.
2. Skålla, skala och riv mandeln
3. Smält smöret och låt svalna
4. Vispa äggen pösiga med sockret
5. Blanda ner smöret och mandeln
6. Tryck eller kavla ut mördegen i mazarinformarna
7. Fördela fyllningen i de degklädda formarna
8. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min på 200 grader (varmluft, 175 grader)
9. Ta ut och låt svalna
10. Blanda florsocker och vatten och bred på mazarinerna när de har svalnat

Min reflektion: Mazarinerna blev riktigt goda och saftiga. Receptet skall vara för 18 st men jag fick ihop 12, kanske på grund av att jag var tvungen att använda lite tjockare degväggar i formarna eftersom det var stört omöjligt att hitta mazarinformar i aluminium. Fick istället köra med dubbla bullformar i papper vilket krävde mer deg för att få stadga. Fyllningen blev det därför över en del av. Funderar på att nästa gång blanda i lite Limoncello i smeten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>