Recept från 70-talet: Isterbandspaj

isterbandspaj-70talsrecept

För några månader sedan köpte jag på en loppmarknad tre årgångar av Allt om Mat för 20 spänn stycket. Åren var 1977-1979 och vid första anblicken ser de i ärlighetens namn inte speciellt spännande ut, men när jag bläddrar genom dem så hittar jag både ett och två guldkorn. Idag fick nr 3 1979 stå för receptet då jag lagade en snabb men god isterbandspaj. Jag gjorde om receptet en aning och här följer således min version av det:

Ingredienser pajdeg:
2 dl vetemjöl
75 g smör
3 msk vatten

Fyllning
2 isterband
3 ägg
1 dl mjölk
1 gul lök
1 röd paprika
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 tsk paprikapulver
Riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och rör ihop degen, enklast genom att använda händerna. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Tag av skinnet på korven. Skär den i mindre bitar och mosa den med en gaffel i en bunke. Rör ned ett ägg i taget. Späd med mjölken.
4. Finhacka löken och paprikan.
5. Blanda ner lök, paprika och kryddor i smeten.
6. Klä en springform med pajdegen. Häll smeten i pajskalet. Strö på riven ost.
7. Grädda i ugn i ca 30 minuter.
8. Servera

För den som gillar sallad kan jag tänka mig att en sådan här rätt passar med rårivna morötter. Jag personligen hade hellre velat ha en sås av något slag till, kanske något som balanserar syran i isterbanden. En bas på creme Fraiche möjligen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>