Matlagningskväll no.3

Ostron - Fine de claire

I höstas fick jag en idé. Jag gillar mina vänner otroligt mycket. Jag gillar även mat väldigt mycket. Både att laga och att äta. Varför inte kombinera de bästa av dessa två element? Jodå, så blev det.

Sedan i höstas har vi vid tre tillfällen haft matlagningsträffar här hos oss i Freedomland. Det innebär helt enkelt att vi bjuder hem ett gäng vänner och lagar och äter mat tillsammans. Det hela är helt opretentiöst och ibland blir det sittande middag, medan det ibland blir en tallrik, 10 gafflar stående vid diskbänken. Huvudsaken är att maten är vällagad, att det smakar gott och framför allt att vi har det riktigt jävla trevligt.

Första träffen hade italienskt tema. Om jag inte missminner mig åt vi bland annat risotto med pancetta och parmesan, hemgjord Casoncelli della Bergamasca, och grillad hemgjord korv. Andra träffen hade nötköttstema vilket innebar till exempel råbiff och Texas Chili enligt det här receptet.

För en vecka sedan var det dags igen och den här gången utmanade vi oss själva genom att välja fisk och skaldjur som tema. Min initiala tanke var friterade grodlår men ovissheten om det verkligen räknas in som fisk- eller skaldjur fick mig att avstå. Istället serverade vi Ostron med vinaigrette tillsammans med den mest fantastiska champagnen Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru, lätthalstrad japanskt kryddad tonfisk, pilgrimsmusslor (Coquilles Saint-jacques) och avslutningsvis en fisksoppa med fänkål och saffran.

Vår initiala oro om hur fiskrätterna skulle bli kvalitetsmässigt och mättnadsmässigt visade sig vara helt felaktig. Samtliga rätter var helt gudomliga och tillsammans med ett sällskap på 10 personer var detta ytterligare ett otroligt lyckat kapitel i livet. Ren och skär njutning på precis alla plan!

Nästa gång, i slutet av april utmanar vi oss ännu mer. Då en i sällskapet är vegetarian kör vi helvegetariskt nästa gång. Förslag på rätter tas tacksamt emot.

Hur öppnar man ostron

 

Jonas och Azadeh

Jonas och Azadeh

Glada och mätta vänner

Glada och mätta vänner

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>