Recept: Barley water, en kunglig bordsdryck

Barley WaterSom jag nämnt tidigare hittade jag en gång tre årgångar av Allt om Mat från slutet av 70-talet på en loppis. Ibland sätter jag mig och bläddrar lite i dem och ska sanningen fram så är merparten av recepten rätt omoderna, så det är inte mycket jag blir sugen på att laga rakt av. Ett recept som dock utgör ett undantag är det på Barley Water, en dryck presenteras under rubriken ”Kungliga drinkar”. Enligt skribenten (Barbro Lönnegren) kommer drycken ursprungligen från England men var även Gustav VI Adolfs favoritdryck. Jag provade den och även om det i grund och botten är en vanlig citrondryck så tillför korngrynen en fyllighet som gör drycken otroligt god. Det är definitivt något som jag kommer erbjuda som alkoholfritt alternativ vid tillfälle.

För er som inte har Allt om Mat nr 4 från 1979 tillgängligt återpublicerar jag här receptet och hoppas det inte bryter mot någon copyrightlag.

Ingredienser (till ca 3½ liter)
1 dl korngryn
1½  liter vatten
4 citroner
2 liter vatten
1-1½ dl socker

Instruktioner
1. Koka korngrynen i 1½ liter vatten i 30 minuter. Sila från grynen och låt spaded kallna.
2. Skölj citronerna väl. Skala och strimla det gula skalet (jag förenklade här och använde rivjärn)
3. Koka upp 2 liter vatten och häll det kokande vattnet över skal och socker. Låt det kallna. Sila lagen.
4. Pressa citronerna. Blanda citronsaft, sockerlag och korngrynsavkok. Smaka av och servera drycken riktigt kall, helst med istärningar.

Enligt receptet håller sig drycken ett par veckor i kylskåpet, ”så gör inte för stor sats åt gången”. Kan lugnt säga att 3½ liter inte är några problem alls att göra sig av med, vi drack upp en liter direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>