Gör din egen teriyakisås hur enkelt som helst

Våra matlagningsdagar (och kvällar) fortsätter och även om vi ännu inte har bestämt datum för nästa så är temat spikat. Hittills har vi till exempel haft nötköttstema, vegetariskt tema och hamburgare/sliders och nästa gång blickar vi österut och kör asiatiskt. Ett brett tema som kom ur tanken att ha sushitema men då alla deltagare inte är speciellt förtjusta i sushi (dvs jag själv) så anpassade vi oss så klart. Inför detta kommande tema har jag börjat scanna av tv-serier, tidningar, bloggar och annat för att hitta några spännande men också nya asiatiska rätter som jag tänkte laga till. Alla recept och idéer jag hittar skrivs ner i min anteckningsbok med ordet ”Ätbart” på framsidan och häromdagen tog jag tag i att provlaga ett av recepten jag skrivit ner. Jag hade skrivit Tataki som rubrik men efter lite googling så inser jag att det jag hade receptet på var en enkel teriyakisås. Nackdelen var att jag troligen skrev ner det på bussen på väg till jobbet så jag fick höfta lite och vet egentligen inte vad såsen heter så jag får lita på det jag antecknat i all hast.

Teriyakisås

tatakiIngredienser:
1 dl Kikkoman soja
0,5 dl mirin (risvinäger)
1 msk socker
1 riven vitlöksklyfta
10 g riven ingefära
½-1 tsk sambal oelek

Instruktioner:
1. Rör ihop alla ingredienser
2. Klart

Vid detta test åt vi såsen till tunt skivad ryggbiff och jag tyckte att den blev lite väl salt medan min sambo tyckte den var bra saltad. Personligen skulle jag nog heller inte snåla med vare sig ingefära eller sambal oelek.

Eftersom jag har lite tid på mig hinner jag troligen hitta fler asiatiska spännande anrättningar som kan lagas. Våra matlagningsdagar är helt opretentiösa och oftast slutar det med att vi inte ens sätter oss till bords utan står och äter vid bardisken i vårt kök och slevar i oss så fort maten är upplagd. Alla som vill får bidra med en rätt, men det är inget tvång eftersom vi är några stycken som mer än gärna står vid spisen och lagar tills alla är mätta och belåtna, så om någon har tips på asiatisk mat som är oemotståndlig så tar jag gärna emot dem.

Edit: Efter ännu mer googlande har jag sett att det finns en sås som heter Tataki och som ofta äts till tonfisk. Dock verkar det som att det receptet bl.a. innehåller miso och ibland sesamolja vilket mitt ovanstående inte gör. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>