Pasta Bolognese (eller Ragù Bolognese)

Pasta Bolognese, förlagan till vår svenska matlådefavorit Spaghetti med köttfärssås. Alla gör den på olika sätt med olika resultat. Jag som tycker om kryddstark mat, gillar att addera t.ex. chili och balsamico och dessutom steka på både grönt och kött rätt hårt innan. Men, problemet med det är att det blir just köttfärssås och inte Ragù Bolognese som är originalrätten från, ja ni gissade rätt, Bologna.

Inte heller originalreceptet är fast, det finns till exempel de som anser att tomat i en Bolognese gör att det inte blir en bolognese och jag tror att varje familj i Emilia-Romagna har ett eget recept. Hur som helst, här kommer en av mina varianter som är enkel, ren och basic, lite som Italiensk mat ska vara. Och du, följ inte slaviskt, mer av det du gillar och indre av det du inte gillar.

Ingredienser
500 g nötfärs
1 stjälk selleri
1 morot
1 gul lök
2 dl rött vin
1 burk skalade hela tomater av BRA kvalitet
1 dl mjölk
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Så här gör du:
1. Riv moroten och sellerin fint. Skaa och finhacka löken.
2. Fräs grönsakerna i en gryta i olivoljan på låg värme i ca 10 minuter. De ska inte ta färg.
3. Tillsätt nötfärsen i grytan och vrid upp värmen. Låt bryna en stund tills vätskan kokat bort.
4. Häll i vinet och låg det koka in i köttet.
5. Tillsätt tomaterna, salt och svartpeppar. Vrid ner värmen på låg värme och låt koka under lock ca 2 timmar. Rör om då och då.
6. Tillsätt mjölken och låt grytan koka 1 timme till.
7. Smaka av med mer salt och peppar.
8. Ät (eller ännu hellre, gör matlåda till lunchen i morgon då den blir ännu godare)

P.S. Jag har en annan variant också, men den tar vi en annan dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>